El bilek ekstansörleri olarak adlandırılan ön kol kaslarının aşırı kullanılması sonucu dirseğin dış kısmında meydana gelen deformasyona tenisçi dirseği adı verilmekte ve genel olarak lateral epikondilit olarak adlandırılan dirseğin ön kol kas ve tendonların bağlandığı bölgede gözlemlenmektedir.
Tenisçi dirseği bileğin zorlayıcı aktiviteler sonucu aşırı yüklenmesine bağlı olarak gelişen, dirseğin dış tarafında ağrı ile sonuçlanan bir kas rahatsızlığıdır ve sık olarak kullanılan sağ kolda görülebileceği gibi diğer sol kolda ya da her iki kolda birden de görülebilmektedir. Tenis oynama ile bağlantılı olmamasına rağmen raket sporları ile ilgilenen kişilerde raketin çok sıkı tutulması sonucunda da meydana gelebileceği için tenisçi dirseği olarak adlandırılmaktadır.
Tenisçi Dirseği el ve el bileğinin aşırı kullanımı sonucunda meydana gelen bir rahatsızlıktır ve özellikle masa başı işlerde uzun süreli aynı senkronda mouse kullanan kişiler ile tesisat, marangoz, boyacılık gibi meslek gruplarına ait kişilerde yaygın olarak görülebilmektedir. Genellikle erkeklerde daha sık rastlanan tenisçi dirseği rahatsızlığına, kadınlarda cam silme, halı silme, halı silkeleme gibi el bileğine aşırı yüklenilme durumlarında görülebilir.
El ve el bileğinin aşırı kullanımı sonucu ön kol kaslarının gerilimi ile ortaya çıkan tenisçi dirseği, genellikle dirseğin dış tarafında ağrı ve hassasiyet ile kendini belli eder.. Ağrı dirseğin dış kısmında yer alan kemik çıkıntı üzerinde meydana gelir ve erken müdahale edilmediği takdirde kolun ön tarafına doğru yayılmaya başlar. Ayrıca Manuel Terapi Ankara’da yayınladığımız makaleyede göz atmanızı tavsiye ediyoruz.
Başlangıçta hafif semptomlar ile kendisini gösteren dirsek ağrısı, el bileğini zorlayıcı hareket yapıldığında, çaydanlık, su dolu sürahi gibi tek el ile ağır bir eşya kaldırıldığında, bir nesneyi sıkıca tutarken ya da kapı kolunu çevirirken şiddetlenerek artmaya devam eder. Tokalaşma anında ya da el bileğini dirence karşı geriye doğru kaldırırken dahi şiddetli bir ağrı gözlenebilmektedir.
Ağrı ile birlikte erken müdehale edilmediğinde kol kaslarında kuvvetsizliğe yol açan tenisçi dirseği, büyük ölçüde günlük hayatın rutinini olumsuz yönde etkilemektedir. Çatal, bıçak kullanmak, diş fırçalamak, yazı yazmak ya da klavye kullanmak tenisçi dirseğinin bir sonucu olarak neredeyse imkansız hale gelebilir.
Tenisçi dirseği iki aşamalı bir tedavi programı ile genellikle cerrahi tedavi yöntemine gerek kalmadan iyileştirilmektedir. Tenisçi dirseği tedavisinde ilk aşamada anti-inflamatuar ilaç ve dinlendirici tedavi yöntemleriyle aşağıdaki adımlar izlenerek ağrı ve şişliği azaltmak ve hafifletmek hedeflenmektedir.
– El bileğinde hareket kısıtı, dirsek ve kolda ağrıya yol açan aktivitelerden kaçınılarak, 3-4 saatte bir 20-30 dakika arayla dirseğe buz kompresi uygulaması yapılması
– Ağrı ve şişliği azaltmak için anti-inflamatuar ilaçlar kullanılması
– Kas ve tendonları dinlendirmek için geceleri el bileğini saran atel kullanılması
– El bileğini zorlayıcı hareketler sırasında mutlaka tenisçi bileği dirsekliklerinin kullanılması
– Dirsek üzerindeki stresin ve yükün azaltılmasına yardımcı olmak için günlük yaşamda ve spor yaparken uygun ekipman ve tekniklerin kullanılması
Tenisçi dirseği tedavisinin ilk aşamasında eğer ağrı şiddetlenerek artıyorsa, ağrı olan bölgeye kortizon ve anestezik türü ilaç enjeksiyonu da tedavinin bir parçası olarak uygulanabilmektedir. Tedavinin bu aşamasında kolu dinlendirmek tedavinin başarısı için büyük önem teşkil etmekte ve mevcut aşamanın devamı olarak fizik tedavi ve rehabilitasyon programlarına başvurulmaktadır.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon programları, uzman fizyoterapistler kontrolünde gerçekleştirilmekte ve dirseğin hareket kabiliyetini yeniden kazanmasına yönelik ağrı ve hassasiyeti önlemek amaçlı bir takım egzersiz programları içerir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon programları ile birlikte hastaların kendi başına uygulayabileceği egzersizler de iyileşme sürecini olumlu ölçüde etkilemektedir.
Tenisçi dirseği tedavisinde düzenli hareketlerle doğru kasların çalıştırılması hedeflenerek, el bileğinin üstündeki aşırı yüke maruz kalmış kasların dinlendirilmesi amaçlanır. Tedavi uzman fizyoterapistler kontrolünde uygulanan fizik tedavi ve sonrasında rehabilitasyonu içeren bir dizi egzersizler bütünüdür. Bu tedaviye ek olarak hastaların evde kendi başına uygulayabilecekleri tenisçi dirseği egzersizleri, ağrı ve şişkinliğin kısa sürede azaltılarak iyileşmenin hızlanmasına yardımcı olur.
Evde gün içerisinde uygulanabilecek tenisçi dirseği tıp dilinde Lateral Epikondilit egzersizleri aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir;
1. Bilek Hareketi: Bilek hareketi, dirsek, omuz ve el bileği aynı hizada iken el bilekten 90 derece yukarı olacak şekilde duvara bastırılır. Bu hareket 3 set halinde 10 defa tekrar edilmelidir.
2. Ön Kol Hareketi: Ön kol hareketi dirsek 90 derece bükülü yanda duruyorken, avuç içi yukarıya çevrilir ve bu şekilde 5 saniye beklenerek yeniden avuç içi aşağı doğru çevrilir. 5 saniye daha bu şekilde bekledikten sonra aynı hareket 3 set halinde 10 defa tekrar edilmelidir.
3. Dirsek Hareketi : Dirsek hareketinde avucun iç tarafı omuza değecek şekilde dirsek hareket ettirilir ve önceki pozisyona geri gelinir. Bu hareket yine aynı şekilde dirseği tekrarlayan 3 set halinde 10 defa tekrar edilmelidir.
4. Bilek Kuvvetlendirme Hareketleri: Bilek ekstansiyonu ve bilek fleksiyonu olmak üzere iki temel egzersiz içeren bu hareketlerde amaç bilek kaslarının yeniden güçlendirilmesini sağlamaktır. Bilek ekstansiyonunda avuç içi aşağı bakacak şekilde bir çekiç ya da konserve kutusu tutulur ve ağırlık yavaşça havaya kaldırılarak yeniden eski pozisyona geri gelinir. Mevcut hareket 3 set halinde 10 kez tekrarlanmalıdır.
Bilek fleksiyonu egzersizinde ise yaklaşık olarak 750 gram ile 1 kg arasındaki ağırlığı sahip bir nesne avuç içi yukarı bakacak şekilde tutulur. Sonrasında baş parmak üstte konumlanarak kol yana doğru yatırılır. Konserve kutusu ya da çekicin sapı, baş parmak yukarı doğru hareket edecek şekilde bileğe fleksiyon uygulanarak tekrar eski pozisyona geri dönülür. Aynı hareket 3 set halinde 10 defa tekrarlanmalıdır.
5. Pronasyon ve Supinasyon: Dirsek 90 derecelik bir açıya sahip iken bir çekip sapı ya da konserve kutusu el ile tutularak, bileğin yavaşça aşağı ve yukarı doğru çevrilmesi sağlanır. Bu şekilde aynı hareket 3 set halinde 10 defa tekrarlanmalıdır.
Tenisçi dirseği fizik tedavi ve klinik egzersizlerle 4 ile 6 hafta gibi bir süre içinde büyük oranda iyileşme göstermektedir. Fizik tedavi uygulaması bitiminde egzersiz seanslarına sağlanan devamlılık vücudun rehabilitasyonu ve kasların yeniden aktif ve sağlıklı bir şekilde çalışmasının desteklenmesi için büyük önem taşımaktadır.
Tenisçi dirseği rahatsızlığının teşhis ve tedavi programına başlanılmadığı durumlarda kas ve tendonlar üzerinde kronikleşen enflamasyon yani iltihaplanma ve doku ya da eklem üzerinde sertleşme olarak tanımlanan laksite meydana gelebilmektedir. Ayrıca tedavi edilmeyen tenisçi dirseği, kronikleşen ağrılara sebep olur. Bu nedenle dirsek bölgesinde meydana gelen hassasiyet ve ağrı öykülerinde vakit kaybetmeden uzman bir fizyoterapistten randevu almak rahatsızlığın teşhisi ve başarılı bir tedavi süreci için büyük önem arz etmektedir.
Tenisçi dirseği tedavisi için tam teşekküllü hastanelerde veya fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinde detaylı bir tetkik ve tarama ile uzman fizyoterapistler kontrolünde yapılmaktadır. Manuel Terapi Ankara Sağlıklı Yaşam Merkezinde dirsek ağrısı şikayeti ile ilgili gelen hastalar üzerinde öncelikli olarak detaylı bir muayene gerçekleştirilir ve bu muayene sırasında hastanın klinik öyküsü dinlenerek ultrason ve MR ile görüntüleme yöntemleri yardımı ile tenisçi dirseği teşhisi elde edilir. Tedavi hakkında desteğe ihtiyacınız varsa iletişim sayfasından bana ulaşabilirsiniz.
Tenisçi dirseği teşhisi sonrasında hastaların el bileği üzerindeki kasların yıpranma durumu ve sonrasında meydana gelen semptomlar gözününde bulundurularak fizik tedavi, manuel terapi ve medikal egzersizler içeren bir tedavi programı hazırlanır ve tenisçi dirseği tedavisi uzman fizyoterapistler denetiminde kontrollü ve başarılı bir şekilde yürütülür. Tenisçi dirseği, genel olarak cerrahi müdahaleye gerek kalmadan, fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemleriyle başarılı bir bir şekilde tedavi edilebilmektedir.