Schroth yöntemi bozulmuş vücut dengesini tüm düzlemlerde yeniden düzeltmeyi amaçlayan, Katharina Schroth tarafından Almanya’da geliştirilerek tüm dünyada uygulanması yaygınlaşan üç boyutlu bir egzersiz konseptidir.
Schroth tedavisi, kendisi de skolyoz rahatsızlığına sahip olan Katharina Schroth tarafından skolyoz tedavi yöntemi olarak geliştirilmiş bir egzersiz modelidir ve vücut egzersizlerinin yanısıra özellikle nefes tekniği kullanılarak skolyozdan etkilenen göğüs kafesinin eğriliğinin giderilmesinde başarılı sonuçlar kaydedilmiştir. Schroth tedavi yöntemi duruş bozukluğunun düzeltilmesi ve düzeltilmiş duruşun günlük yaşamda devamının sağlanmasını amaçlamaktadır
Schroth tedavi yönteminin tarihi 1927’lere dayanır ve gençlik yıllarında skolyoz rahatsızlığına sahip olan fizyoterapist Katharina Schroth’un skolyoz korsesi kullanımı ile tedavinin sürecinde beklediği ilerlemeyi kaydedemediğini farketmesi sonucu günlük yaşam aktivitelerine dayalı bir dizi üç boyutlu egzersizler ve nefes teknikleri geliştirmesi ile meydana gelmiştir.
Omurga eğriliğini düzeltmek için kullanılmaya başlanılan schroth egzersizleri 1934 yılında Almanya’da sağlık komisyonu tarafından skolyoz rahatsızlığının tedavisinde başarılı bir yöntem olarak kabul görmüş ve üç boyutlu egzersiz modeli ve nefes teknikleri ile dünya çapında ses getirmiştir.
Schroth yönteminin skolyoz tipine göre değişkenlik gösteren deformasyonların oluştuğu vücut bölgelerine odaklı üç boyutlu schroth egzersizleri olarak uygulanan terapiler tüm yaş gruplarında başarılı sonuçlar kaydetmektedir. Schroth tedavisinde üç boyutlu egzersiz prensibi skolyoz rahatsızlığınının omurlar arasındaki boşlukların bazı bölgelerde sıkışması bazı bölgelerde de gerilmesi sonucu meydana gelmesi ile geliştirilmiştir ve skolyoz için geliştiren bir tür fizik tedavi yöntemi olan schroth tedavisi skolyoz eğriliğini tüm açılardan ele alarak üç boyutlu yaklaşıma sahip olur.
Schroth tedavi egzersizleri kişiden kişiye farklılık gösteren bir uygulamadır ve ayakta, otururken ya da uzanırken yapılabilindiği gibi terapi topları, direk ve Schroth çubukları gibi aksesuar yardımı ile de gerçekleştirilebilmektedir. Skolyoz tedavisinde omurga rotasyonunu hedef alan Schroth tedavisi başlıca üç temel prensip üzerinden değerlendirilmektedir;
1. Kas Asimetrisinin düzeltilmesi ve duruşun hizalanması
2. Skolyoz eğriliğinin bulunduğu içbükey tarafına doğru nefes aldırmanın sağlanması
3. Doğru duruş farkındalığının artırılması
Omurga eğriliği yani skolyoz sırt kaslarını da olumsuz yönde etkilemekte, sırtın bir tarafına daha fazla yük bindiği için daha çok çalışmak durumunda kalan kaslar, diğer tarafında ters yönde zayıflamaya başlamaktadır. Kas asimetrisinin düzeltilmesi omurga eğriliği sonucu vücut kaslarında meydana gelen orantısız bozulmanın ortadan kaldırılması yönünde uygulanan egzersizlerin tümüdür ve Schroth tedavisinde ilk prensiptir.
Nefes tekniği Schroth tedavisinde diğer bir önemli unsurdur ve dönme açısal solunum prensibi olarak tedavi metodunda yer alır. Nefes tekniği ile skolyoz sonucu göğüs kafesi üzerinde meydana gelen eğrilikler düzeltilmeye çalışılırken aynı zamanda özel bir solunum tekniği ile göğüs kafesini ve çevresindeki yumuşak dokuyu yeniden şekillendirerek omurganın döndürülmesini yani rotasyonunun sağlanması amaçlanmaktadır.
Duruş farkındalığının artırılması Schroth tedavisinin devamlılığı ve tedavi sonrası kalıcı ilerleme kaydedilmesi yönünde büyük önem teşkil etmektedir. Katharina Schroth kendi geliştirdiği tedavi yönteminde duruşu farkındalığının artırılması için aynaları kullanmış ve hastalarına günlük yaşamlarında da farkındalık bilincini artırma konusunda yardımcı olmuştur.
Skolyoz kişiden kişiye farklılık gösteren temelinde duruş bozukluğuna dayalı bir rahatsızlıktır ve skolyoz tedavisinde uygulanan Schroth egzersizleri de uzman fizyoterapistler tarafından yapılan tetkikler sonucu kişiye özel bir program ile uygulanmalıdır. Yanlış yöntemlerle uygulanan Schroth tedavisi hastalar üzerinde kalıcı sakatlanmalara yol açabilmekte ya da tedavinin ilerlemesinde olumsuz sonuçlar yaratabilmektedir.
Schroth yönteminin üç boyutlu egzersiz modelleri arasında rotasyonel solunum, pelvik düzeltme, core stabilizasyon, doğru pozisyonlama, uygun mobilazyon, masaj, stretch (germe) teknikleri yer almakta ve bu teknikler simetrik farkındalığın artırılması odaklı günlük yaşam aktivitelerini içeren egzersizleri de kapsamaktadır. Skolyoz tipi ve vücut omurga deformasyonuna göre hazırlanan Schroth tedavi programı havlu, pirinç torbası, silindir ve bloklar kullanılarak basitten zora doğru planlı bir şekilde uygulanmaktadır.
Manuel Terapi Ankara Sağlıklı Yaşam Merkezinde üç boyutlu Schroth egzersiz metodları ve nefes alma teknikleri, öncesinde gerçekleştirilen kapsamlı skolyoz muayenesi, tetkik ve taramaları sonucu kişiye özel hazırlanan Schroth tedavi programları ile uzman fizyoterapistler kontrolünde başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. Özellikle erken tanı ve teşhis ile uygulanmaya başlanan Schroth tedavisi skolyoz gibi omurga eğriliği hastalıklarında yüksek oranda tedavi başarı grafiğine sahiptir.