Piriformis sendromu, piriformis kasında meydana gelen kas spazmının yol açtığı kalça ağrısıdır ve yumuşak doku manipülasyonu ve germe ile başarılı bir şekilde iyileştirilebilir.
Kalça bölgesinde yer alan piriformis kasının siyatik sinirine baskı yapmasıyla meydana gelen kas spazmının yol açtığı kalça ağrısına piriformis sendromu denilmektedir. Priformis kası aynı zamanda siyatik sinirini tahriş edebilir ve bacağın arkası boyunca ve ayağa doğru ağrı, uyuşma ve karıncalanmaya neden olabilir.
Piriformis düz, dar bir kastır. Alt omurgada başlar, kalçadan uylukların üst yüzeyine kadar uzanır. Vücudun her iki yanına uzanan piriformis kası, siyatik sinirinin üzerinden geçer ve alt bedenin neredeyse her hareketine yardımcı olur. Kalçanın dönme hareketini sağlayan priformis kası siyatik siniri için önemli bir kastır.
Piriformis kasının siyatik sinirine baskı yapmasına sebebiyet veren ve piriformis sendromuna yol açan pek çok durum söz konusudur. Fakat piriformis sendromuna yol açabilecek en yaygın nedenler aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir;
Priformis kası, kalça ve bacak hareketlerini sağlayan ve kontrol eden aktif bir kastır. Aşağıdaki durumlardan herhangi bir tanesi priformis kasında deformasyona sebebiyet vererek, piriformis sendromunun meydana gelmesine yol açabilir.
Ender rastlanan bir durum olsa da, anormal anatomi de piriformis sendromuna neden olabilmektedir. Bu şekilde görülen priformis sendromuna birincil piriformis sendromu denilmektedir. Kişilerin normal dışı biri yol izleyen siyatik siniri ile doğması ya da normal dışı bir piriformis kası veya siyatik sinirine sahip olması birincil piriformis sendromuna birer örnektir.
Piriformis sendromu genel olarak kalçada akut hassasiyete, uyluk, baldır ver ayağın arkasında siyatik ağrısına benzer ağrıya sebep olur.Tipik piriformis sendromunun belirtilerini aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür;
Piriformis sendromunun belirtileri genellikle uzun süre oturma, yürüme ya da koşmadan sonra daha kötüleşebilir. Bu gibi durumlarda sırt üstü yatmak ağrının şiddetinde azalma sağlayabilir.
Piriformis Sendromu Nasıl Teşhis Edilir?
Priformis sendromunun teşhisi, hastanın tıbbı geçmişinin gözden geçirilmesine, fiziksel muayeneye ve gerekli görülmesi halinde uygulanan tıbbı testlere dayanır. Piriformis sendromunun teşhisi çoğu zaman benzer semptomlar gösteren bel fıtığı, bel kayması ya da kalça eklem disfonksiyonu gibi rahatsızlardan ayrıştırılması sebebiyle önem kazanmaktadır.
Priformis sendromu teşhisinde fiziksel muayene, kalça ve bacak hareketlerinin bel ya da siyatik ağrısına neden olup olmadığını kavrayabilmek için kalça ve bacak hareket kabiliyeti kontrolü yapılır ve ağrı varsa sıklığı ve şiddeti tespit edilir. Fiziksel muayenede tipik olar kalçanın her hareketinde ağrı yeniden meydana gelecektir.
Fiziksel muayene esnasında priformis sendromunun teşhis edilebilmesinde yardımcı olması için hastanın tıbbı öyküsü incelenir. Tıbbı öyküde, hangi pozisyonların ya da faaliyetlerin semptomları daha iyi ya da daha kötü hale getirdiği, semptomların ne kadar süredir var olduğu, yavaş yavaş mı yoksa bir yaralanmadan sonuna mı başladığı ve hangi tedavilerin denendiği gibi kişilerin semptomlarının derinlemesine incelemesi yapılır.
Piriformis sendromunun tedavisinde piriformis kasını güçlendirme çok önemlidir. Genel olarak ameliyata gerek kalmadan tedavi edilebilen piriformis sendromunda aşağıdaki yollar izlenerek semptomların kalıcı olarak giderilmesi sağlanabilinmektedir;
Piriformis Sendromu, piriformis kasının sertleşmesinden kaynaklanmaktadır ve yumuşak doku manipülasyonu ile birlikte germe tekniği ile semptomlar başarılı biri şekilde giderilebilir. Manuel terapi ile uygulamaya başlanılmadan önce gergin olan piriformis kası üzerine ısı terapisi uygulanarak kasın gevşetilmesi amaçlanır.
Manuel terapi ile piriformis sendromunun iyileştirmesine yönelik uygulamalarda el ile manipülasyonun hafif ve ardında orta basınç ile uygulanması önemlidir. Manuel terapide amaç piriformis ve çevresindeki kaslara ulaşarak, mümkün olduğunca piriformis üzerinde çalışmak ve kasların yeniden işlevselliğini kazandırmaya çalışmaktır.
Piriformis sendromunda uygulanan manuel terapi teknikleri özellikle sakroiliak eklemini hareket geçirmeye hedefler ve alt omurganın mobilizasyonu üzerinde çalışır. Manuel terapi ile birlikte uygulanan medikal egzersiz programları ile hareket aralığının artırılması, kasların güçlendirilmesi ve kişilerin normal hayatlarına sağlıklı bir şekilde dönmeleri amaçlanır.
Temel sağlık stratejileri ve doğru duruş pozisyonları ile piriformis sendromunu önlemek mümkündür. Priformis sendromunu aşağıdaki önerileri ve stratejileri uygulayarak ve normal yaşam rutininizin bir parçası haline getirerek önleyebilir aynı zamanda pek çok kas, eklem ve omurga rahatsızlıklarında da korunabilirsiniz.