Nöromuskuloskeletal Terapi ağrıyı ve ağrı nedenlerini kökünde yani sinir sistemi üzerinde gidermeyi amaçlayan bir manuel terapi tekniğidir.
Nöromuskuloskeletal Terapi ağrıyı ve ağrıya neden olan unsurları bütüncül olarak yani bireylerin fiziksel, psikolojik ve sosyal koşullarını gözününde bulundurarak kas iskelet sistemi ve nörolojik boyutta değerlendirmeyi tabi tutan bir manuel terapi tekniğidir.
Sinir sistemi fizyolojisi ve bunun kas ve iskelet sistemi üzerindeki etkisinin yanısıra kinesiyoloji ve biyomekanik konularda eğitim almış uzman fizyoretapistler tarafından uygulanan nöromuskuloskeletal terapi, ağrıyı sinir sistemi üzerinde gidermeyi amaçlar.
Sağlıklı bir bireyde sinirler, uyarıları vücuda çok yavaş iletir. Yaralanma, travma, duruş bozukluğu, doku deformasyonu ya da stres gibi etmenler ve rahatsızlıklar sinirlerin iletimini hızlandırarak vücudu ağrı ve işlev bozukluğuna karşı savunmasız bırakır. Bu nedenle nörolojik aktivitelerin normal değerlerde sabitlenmesi ve vücut koordinasyonunu fonksiyonelliğini sürdürebilmesi için , kas-iskelet sistemi ile merkezi sinir sistemi arasında bir dengenin kurulması gerekmektedir.
Nöromuskuloskeletal terapi, ağrıyı ve ağrıya neden olan deformasyonları gidermek için tetik noktalar olarak bilinen belirli miyofasyal noktalar üzerinde yumuşak doku manipülasyonu olarak adlandırılan el ile statik basınç uygulanarak gerçekleştirilir. Gerçekleştirilen yumuşak doku manipülasyonu ile merkezi sinir sistemi ile kas-iskelet sistemi arasında bir denge oluşturulması amaçlanır ve organların sağlıklı çalışması desteklenir.
Nöromuskuloskeletal terapi birincil odak noktası olan miyofasyal tetik noktalarının oluşumu üzerine çalışarak, olumsuz postüral ve biyomekanik kalıpları düzeltmeye dikkat ederken, ağrının kaynağını bulmak ve ağrıya neden olan etmenleri ortadan kaldırmayı amaç edinir.
Nöromuskuloskeletal Terapide Ağrıya Neden Olan Beş Ana Etmen Nedir?
1- İskemi
İskemi dokunmaya karşı aşırı duyarlılığa neden olan yumuşak dokularda görülen kan eksikliği ile meydana gelen bir doku hasarıdır. İskemi, dokudaki kan akışının zayıflaması veya tamamen kaybolması sonucu meydana gelir ve oksijen dahil olmak üzere önemli moleküllerin dokulara ulaşmasını engeller.
2- Tetik Noktaları
Tetik noktaları, vücudun belirli bölgelerine dokunulduğunda ağrı ve hassasiyet hissini diğer bölgelere yönlendiren kasların üzerinde meydana gelen deformasyonların oluştuğu noktalardır. Tetik noktaları halk arasında kulunç olarak da bilinir ve ağrı ve hassasiyet ile birilikte hareket kısıtlılığına da yol açabilir.
3- Postürel Distorsiyon (Bozulma)
Duruş bozukluğu olarak da adlandırılan postürel bozulma, kas ve iskelet sisteminin değişen hareket ve oturma pozisyonlarındaki dizilimler üzerinde meydana gelen fiziksel deformasyonlardır. Bu deformasyonlar kas sisteminde dengesizliğe yol açar ve bunu sonucu olarak vücut dengesini korumak için iskelet sistemi üzerinde eğrilmelere neden olabilir. Skolyoz ve kamburluk sıkça karşılaşılan postürel bozulmalara örnek rahatsızlıklardır.
4- Biyomekanik Disfonksiyon – (Hareket Kısıtlılığı)
Biyomekanik tıp literatüründe hareket bilimi olarak da tanımlanabilen, kaslarının, kemiklerin, tendonların ve bağların uyum içerisinde çalışarak vücudun hareketini gerçekleştirmesi üzerine odaklanan çalışmalardır. Biyomekanik disfonksiyon, vücudun çeşitli nedenlerle hareket kabiliyetinde meydana gelen bozulmalar olarak tanımlanır ve bu hareket kısıtlılığı bireylerin günlük yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyerek ağrıların meydana gelmesine yol açar.
Nöromuskuloskeletal terapiye başlanmadan önce kişilerin yürüme patenleri dikkatlice incelenerek vücudun koronal düzlem ve koronal kesit yani ön, karın, arka ve sırt düzlem haritası oluşturulur. Oluşturulan bu harita ile meydana gelen deformasyonların incelenebilmesi için gerekli referans noktaları sağlanır. Referans noktaları ile duruş ve biyomekaniğin titizlikle incelenmesi sonucu ağrı ile neden-sonuç ilişkisi tespit edilir ve terapi için uygulanacak yöntemlerin araştırılmasına başlanır.
Nöromuskuloskeletal terapi öncesi ikinci adım olarak uzman fizyoretapist, kişide iskemi, tetik noktaları ve sinir sıkışması olup olmadığını tespit etmek için yumuşak doku üzerinde el ile dikkatlice dokunarak muayene etmeye başlar. Belirlenen bölgeler üzerinde el ile manipülasyon tekniği yani manuel terapi tekniği uygulanarak vücut omurgası üzerinde hizalanmanın sağlanması amaçlanır. Aynı zamanda uygulanan manipülasyon ile dokulara gerekli kan akışının sağlanmasına yardımcı olunur ve dokuların iyileşmesi hızlandırılır.
Nöromuskuloskeletal terapi sırasında yumuşak doku manipülasyonu olarak bilinen el ile uygulanan basınç, kişilerin yaşına, zindeliğine, beslenme rutinine ve postürel uygunluğuna , travma ve taksit düzeyine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Yeterli düzeyde uygulanmayan basınç, istenilen terapötik yanıtı üretmek için sinir reseptörlerinin ihtiyaç duyulan gerekli uyarımı üretmesine yeterli olmayabilir.
Ayrıca yanlış uygulanan nöromuskuloskeletal terapi, sakatlığa yol açabilir ya da terapinin başarılı ile sonuçlanmasına gölge düşürebilir. Bu nedenle nöromuskuloskeletal terapinin, konusunda uzman, sinir sistemi ve sinir sisteminin kas ve iskelet sistemi üzerindeki etkileri konularında eğitim almış, kinesiyoloji ve biyomekanik konusunda bilgi sahibi fizyoretapistler tarafından gerçekleştirilmesi büyük önem taşımaktadır.
Ağrı ve ağrıya neden olan etmenleri ortadan kaldırmaya amaçlayan Nöromuskuloskeletal terapi, kas ve iskelet sistemine bağlı;
gibi nörolojik tıbbi soruların iyileştirilmesinin desteklenmesinde kullanılır.
Ağrı çoğunlukla iskemik kas dokusundan kaynaklı olabilir. İskemi, kas spazmı nedeniyle kasın uygun kan akışından yoksun olmasıdır ve kasın yeterli kan ve oksijen alamaması sonucu kasın laktik asit üretmesine neden olur. Kasın laktik asit üretmesi özellikle yapılan fiziksel aktivitelerden sonra ağrının hissedilmesine yol açabilir.
Nöromuskuloskeletal terapi, kasları gevşeterek, laktik asitin kaslardan salınmasına ve kasların iyileşen dokular yardımı ile yeterli düzeyde kan ve oksijen ile beslenmesine yardım eder. Bu sayede spazm sonucu oluşan ağrı hafifleyebilmekte ya da tamamen ortadan kaldırılması sağlanabilmektedir.
Nöromuskuloskeletal Terapi, yumuşak dokuların iyileştirilmesine yardım ederek, sinir sistemi ile kas ve iskelet sistemleri arasındaki dengeyi sağlamayı amaçlamaktadır.
Nöromuskuloskeletal terapi;