Kas ağrıları gündelik yaşamın bir rutini olarak pek çok meslek gruplarından ve yaş gruplarından kişilerin maruz kalabileceği bir durum olarak göze çarpmaktadır. Genellikle evde dinlenerek, kas gevşetici ya da ağrı kesicilerden yararlanarak kısa vadede iyileşme gösterebilen kas ağrıları, uzun süre devam eden ve günlük hayatı olumsuz yönde etkilemeye başlayabilir. Bu gibi durumlarda uzun süreli geçmeyen kas ağrılarının nedenlerini araştırmak miyalji, romatizma ve fibromiyalji gibi hastalıkların oluşumunu ortadan kaldırmaya yardımcı olabilmektedir.
Sürekli masa başında çalışma, hareketten uzak bir hayat ya da yorgunluk, sakatlık gibi durumlardan kaynaklanan kas ağrıları genellikle evde dinlenerek ya da ağrı kesicinin etkisi ile yaygın olarak tedavi edilebilirken uzun süreli ortaya çıkan ve geçmeyen kas ağrılarının sebebi farklı hastalıkların habercisi olabilir.
Uzun süre geçmeyen kas ağrıları kas spazmlarına yol açabileceği gibi inflamasyon olarak da tanımlanabilen kas, eklem ve yumuşak doku üzerinde ortaya çıkan miyalji, romatizma, fibromiyalji gibi enfeksiyona benzer iltihaplanma problemleri yaratabilir. Halk arasında kas romatizması olarak da adlandırılabilen bu gibi durumlar kişilerin günlük yaşamlarını olumsuz yönde etkileyerek fiziksel ve psikolojik yönde güçsüzleştirebilmektedir.
Mevsim geçişleri sırasında güneşe bağlı olarak değerlerinde değişkenlik gösteren D vitamini eksikliği ile birlikte serotonin ve oksitosin hormonlarındaki değişimler de kas ve eklem ağrılarının görülmesinde etkili bir neden olarak kabul edilirken, uzun süre geçmeyen kas ağrıları şikayetlerinde vakit kaybedilmeden uzman bir doktor ya da fizyoterapistten randevu alınması tavsiye edilmektedir.
Kas ağrısı genellikle kaslarda oluşan acıya bağlı ortaya çıkabilir ve kasların aşırı kullanımı sonucu ağrıyla beraber kaslarda hareket kısıtlılıkları görülebilmektedir. Dinlenme ile geçmeyen kas yorgunlukları, kas tutulmaları ve belli kas gruplarında meydana gelen hassasiyet bir diğer sık görülen belirtiler arasında yer almaktadır.
Uzun süre geçmeyen kas ağrıları kaslarda verimsizlik ve güçsüzlük meydana getirirken, bu durumun bir yan etkisi olarak yürüme ve koşmada zorlanmalar, oturur pozisyonda iken ayağa kalkarken fiziksel zorlanma, uzun süreli hareketsizliklerde boyun ve bel bölgesinde meydana gelen gerginlik, tutulma ve ağrı, ayrıca baş dönmesi ve nefes almakta güçlük gibi belirtiler de gözlemlenebilmektedir.
Kronikleşen kas ağrılarının tedavisinde ilk adım olarak ağrı şiddetini azaltmak ve semptomları hafifletmek amacıyla kas gevşetici ve anti-inflamatuar ilaçlara başvurulmaktadır. İlaç kullanımı ile ağrılar kısa süreli olarak tedavi edilse de bütünüyle ortadan kalkmayacağı için kas gevşetici ve ağrı kesici ilaçların kullanımı belli bir süre ve doza kadar uygulanmalı sonrasında bırakılmalıdır. Uzun süreli ilaç kullanımı vücut üzerinde bağışıklık kazanabilmektedir.
Fizik Tedavi ve rehabilitasyon tedavi tekniği duruş bozuklukları, kas ve iskelet sistemi problemleri olmak üzere fiziksel deformasyonlar nedeniyle meydana gelen kas ağrılarının tedavisinde etkin bir şekilde uygulaması yapılan tedavi yöntemidir. Manuel Terapi Ankara Sağlıklı Yaşam Merkezinde geçmeyen kas ağrıları tedavisinde fizik tedavi ve rehabilitasyon tekniği başarılı ile uygulanmaktadır.
Uzman fizyoterapistler kontrolünde uygulaması sürdürülen fizik tedavi programlarında elektroterapi, nöralterapi, manipülasyon gibi tekniklerle uzun süre geçmeyen kas ağrılarının iyileşmesinde başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Fizik tedavi programına destekli bir şekilde yürütülen el ile manipülasyon tekniği ile uygulanan manuel terapi seansları ile kas ağrılarının iyileştirilmesinde başarı grafiğinde yükselme kaydedilmektedir.
Spor yaparken, ağır yük kaldırıldığında ya da ev işleri sırasında aşırı zorlanma ile meydana gelebilecek kas ağrıları üzerine yapılabilen en hızlı tedavi yöntemi sıcak-soğuk uygulamasıdır. Sıcak-soğuk uygulamaları aşırı zorlanma sonucu gerilen kasların gevşemesine yardımcı olurken aynı zamanda mevcut kas ağrılarının hafifletilmesini sağlamaktadır.
Sıcak su torbaları, ısıtılmış sıcak su kompres poşetleri ya da mikrodalgada ısıtılmış havlular ağrılı bölge üzerine konulup, 15 ile 20 dakika kadar günde üç kez tekrarlanarak uygulanmaktadır. Aynı uygulama soğuk kompres paketleri, buz parçaları ya da buz torbaları ile soğuk şekilde uygulanarak kaslar üzerindeki ağrı ve baskının azalmasına yardımcı olacaktır.
Sıcak-soğuk uygulamalarında dikkat edilecek en önemli nokta tedavi yönteminin mutlaka uzman bir fizyoterapist denetiminde yapılmasıdır. Yanlış şekilde yapılan uygulamalar ödem ve benzeri komplikasyonlara sebebiyet verebilirken aynı zamanda kas ağrılarının şiddetlenerek artmasına neden olabilmektedir.
Akupunktur iğneleri olarak da bilinen ilk kez Kanada’da uygulanan kronik kas ve iskelet sistemi deformasyonları ve hastalıklarına bağlı olarak gelişen kas ağrılarının tedavisinde başarılı bir yöntem olarak bilinen ve ülkemizde de yaygın olarak kullanılan kuru iğne tedavisi ilaçsız ve cerrahi operasyona ihtiyaç duyulmadan yürütülen bir ağrı tedavi tekniğidir.
İnce ve çeşitli boylardaki akupunktur iğneleri ile yapılan kuru iğne uygulamasında, kas ağrıları şikayeti ile gelen hastaların kas kasılma ve ağrı problemlerini iğne yardımıyla ağrılı bölge üzerine uyarıda bulunarak kasların gevşetilip rahatlatılması sağlanır. Kimyasal ya da fiziksel olarak hiçbir şekilde ilaç içermediği için kuru iğne tedavisi alerjik reaksiyonlara yol açmadığı gibi tek başına ya da diğer tedavi yöntemleri ile birleştirilerek uygulanabilmektedir.
Kas ağrılarının tedavisinde yürütülen tüm tedavi ve rehabilitasyon süreçleri sırasında uzman fizyoterapistler kontrolünde hazırlanan egzersiz programları kasların ve iskelet sisteminin güçlenmesi, ağrıların bir bölümünün oluşumuna sebebiyet veren duruş bozukluklarının düzeltilmesi ve tedavi sürecine olumlu şekilde katkı sağlaması için düzenli egzersiz programları önerilmektedir.
Manuel Terapi Ankara Sağlıklı Yaşam Merkezinde özellikle fizik tedavi ve rehabilitasyon tedavi yöntemleri ile birlikte geçmeyen kas ağrı şikayetleri olan hastalar üzerinde yapılan detaylı tetkik ve muayene sonucunda, vücudun hareket ihtiyacı ve hareket kabiliyetine oranla hazırlanan egzersiz programları ile kronik kas ağrı tedavileri başarı ile sürdürülmektedir.
Medikal fitness, fonksiyonel antrenman, medikal pilates, klinik egzersiz gibi çeşitli programlarla desteklenen tedavi süreci, kronikleşen ve miyalji, fibromiyalji gibi kas romatizmalarına dönüşen kas rahatsızlıklarının iyileştirilmesinde büyük önem teşkil etmektedir. Postür bozukluğu üzerine de çalışılan esneme, germe, çekmek, dayanıklılık gibi çeşitli egzersiz programlarının uygulandığı egzersiz tedavilerinin uzman fizyoterapistler kontrolünde gerçekleştirilmesi ilerde oluşabilecek sakatlık risklerini önlemede yardımcı olacaktır. Geçmeyen kas ağrılarınız hakkında doktor takvimi üzerinden randevu oluşturabilirsiniz.