Fizik tedavi kas kondisyonunun sağlanması, mobilitenin artırılması, gücün ve hareketin geri kazandırılması için uygulanan fiziksel programlar bütünüdür.
Fizik tedavi, hareket kısıtlıklarının önlenmesine veya hafifletilmesine ve fiziksel hareket kabiliyetinin geliştirilmesine yönelik fizyoterapist tarafından uygulanan profesyonel bir sağlık disiplinidir.
Fizik Tedavide nihai en temel amaç kişilerin vücut fonksiyonlarının ve mobilizasyonunun mümkün olan en üst seviyeye ulaşmasına yardımcı olmaktır. Fiziksel fonksiyonların en üst düzeye çıkarılması için kişiye özel egzersiz programlarına ek olarak terapötik yöntemler, manuel terapi, kayropraktik terapi gibi yöntemler uygulanmaktadır.
Fizik Tedavi, bir kişinin yaralanma, hastalık veya sakatlıktan önce sahip olduğu ağrısız ve rahat hareket edebildiği hayatı yeniden kazandırmayı amaçlayarak ve genel sağlığı korumaya yönelik çalışmalar uygular.
Fizik Tedavi uygulamalarında bütünsel bir yaklaşım uygulanarak, kişiler üzerinde muayene ve değerlendirme gerçekleştirildikten sonra planlı bir program tasarlanır. Tasarlanan her program kişiye özel uygulamalar bütünüdür ve gelecekteki yaralanma veya hastalık riskini en aza indirirken, hem fiziksel sağlığı korumayı amaçlar hem de kişilerin yaşam kalitelerini artırmaya yönelik çalışır.
Fizik tedavi uygulamalarında ilk seansta kişilerin ihtiyaçları incelenir ve fizyoterapistler tarafından değerlendirilir. İlk seansta başlıca aşağıdaki sorular sorulur;
Alınan cevaplar ışığında, kişilerin durum teşhisi yapılarak, bu duruma neden olan deformasyonların ya da bozuklukların belirlenmesi ve ardından bir terapi planının hazırlanması sağlanır.
Fizik tedavi programlarına başlamadan önce doğru programların doğru şekilde uygulanabilmesi için bazı ölçüm, test ve değerlendirmeler yapılır. Bu değerlendirmede aşağıdaki soruların cevapları araştırılmaktadır;
Tüm bu soruların cevaplarından sonra kişilere özel oluşturulan terapi planında işleyiş ve hareket fonksiyonlarının daha iyi hale gelebilmesi hedefiyle egzersiz programlarının yanı sıra manuel terapi, kayropraktik terapi gibi çeşitli yöntemlerden de yararlanılabilir.
Fizik tedavi uygulamalarında genel olarak aşağıdaki terapi yöntemleri ve programları kullanılmaktadır. Fizik tedavide izlenecek yol kişilerin terapiye verdikleri cevaba göre değişkenlik göstermekle birlikte, egzersiz uygulamaları esastır.
Fizik tedavi genel olarak hareket etmenizi kısıtlayan ve acı veren ağrıları hafifletmeyi ya da önlemeyi amaçlar ve hareket aralığınızı artırmaya yönelik programların uygulanmasını sağlar.
Fizik Tedavi;
Fizik tedavi geniş bir hastalık yelpazesi için etkili bir terapi seçeneğidir. Kaybedilen hareketliliği geri kazanmak, kronik ağrı ve rahatsızlıklardan kurtulmak veya bilişsel işlevselliği geliştirmek için uygulanan fizik tedavi programları, sıklıkla aşağıdaki hastalıkların semptomlarının önlenmesinde başarılı ile yürütülmektedir.
Fizik tedavi uygulamalarında başarıya ulaşabilmek için öngörülen kesin bir terapi süresi mevcut değildir. Her kişinin başarı grafiği kendine özgü ve hastır. Fakat yapılan istatistiklere göre fizik tedavi terapileri ağrı yönetimi ve hareket kısıtlığının ortadan kaldırılması yönünde başarılı sonuçlar vermektedir.
Ergoterapi özellikle otizm, epilepsi gibi psikiyatrik hastalıklar üzerine yoğunlaşarak, her yaştan ve koşuldan kişilerin üretken bir yaşam sürdürmelerine yardımcı olmayı amaçlar.
Fizik Tedavi omurilik, eklem ve ya doku deformasyonu sonucu meydana gelen hareket kısıtlılığı gibi durumlarda uygulanır ve fiziksel rahatsızlıkları olan kişilerin fiziksel performansın önündeki engelleri aşmaya yardımcı olur. Fizik Tedavi kişilerin yaşam kalitesini artırmaya odaklanır.
Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden bölüm olan eğitimli profesyonellere fizyoterapist denir. Fizyoretapistler yaralanma, sakatlık veya diğer sağlık durumlarıyla ilgili anormal fiziksel fonksiyon ve işlevleri değerlendirerek gerekli terapi tekniklerini uygulamaya yetkin kişilerdir.
Fizyoterapistler, bir kişinin hareket aralığını ve yaşam kalitesini iyileştirmeyi ve daha fazla yaralanma ve sakatlanmayı önlemeyi amaçlar. Lisanslı fizyoretapistler, ayakta tedavi ofisleri, özel uygulamalar, hastaneler, rehabilitasyon merkezleri, bakım evleri, evde sağlık, spor ve fitness merkezleri, okul, bakım evleri, devlet kurumları ve araştırma merkezleri dahil olmak üzere bir dizi sağlık hizmeti kurum ve merkezlerinde çalışabilirler.