Boyun bölgesi üzerindeki omurlar arasında yer alan disklerin ani hareket, aşırı baskı ya da diğer nedenler ile deformasyona uğraması sonucu meydana gelen rahatsızlığa servikal disk hernisi yani boyun fıtığı denilmektedir. Yaygın olarak kronikleşen boyun ağrıları ve hareket etme kabiliyetinde kısıtlılık belirtileri ile kendini gösteren boyun fıtığı, tedavi edilmedikçe yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkar.
Vücut omurga sisteminin boyun bölgesinde 7 adet omur ve bu omurlara destek veren, esnek bir yapıya sahip 5 adet disk yer almaktadır. Bu diskler omurlar arasında yastık görevi görerek, omurları aynı hizada tutmaya yardımcı olur. Ağır yük kaldırma, ani hareket yapma, yaralanma ya da yaş almaya bağlı olarak disklerin aşırı baskıya maruz kalması sonucu yırtılarak deformasyona uğraması sonucu meydana gelen rahatsızlığa boyun fıtığı denilmektedir.
Boyun ağrısı, bel ağrısı ve hareket etme kabiliyetinde meydana gelen kısıtlılık boyun fıtığının yaygın olarak görülen ilk belirtileri arasındadır. Uzun süre tedavi edilmezse zaman içerisinde kolda uyuşma, his kaybı, el ve kol kaslarında güçlüksüz ve el becerilerinde azalma gibi belirtiler de görülebilmektedir. Bel fıtığı gibi boyun fıtığı da disklerin deformasyon oranına göre sinirlerin sıkıştığı bölgeye bağlı olarak kas spazmı yaratabilmekte ya da sırt, kol ve omuzlara doğru yayılan şiddetli ağrılara yol açabilmektedir.
Boyun fıtığının en belirgin belirtileri arasında boyun ağrısı yer alsa da her boyun ağrısı boyun fıtığı sebebiyle meydana gelmemektedir. Boyun fıtığı tanısı ve tespiti için ağrıların kaynağını belirlemek ve diğer semptomlarla birlikte gözlemleyebilmek amacıyla öncelikli olarak hasta üzerinde detaylı bir fiziksel muayene ve tarama gerçekleştirilir. Elde edilen sonuçlar MRI olarak bilinen Manyetik Rezonans ya da Bilgisayarlı Tomografi sonuçları ile birlikte değerlendirilerek boyun fıtığı tanısı konulabilmektedir.
Bel ve boyun fıtığının tedavisi olarak fıtık tedavilerinde karşı karşıya kalınan durum, fıtığın derecesine göre değişkenlik göstermektedir. Boyun fıtığı genel olarak ameliyatsız bel fıtığı gibi cerrahi müdahaleye gerek kalmadan farklı fizik tedavi, terapi ve rehabilitasyon yöntemleriyle tedavi edilebilmektedir.
Boyun fıtığı rahatsızlığında diskler omurilik ve sinir köküne ileri düzeyde baskı yapmadığı takdirde gerekli görüldüğünde boyunluk desteği ile yürütülen fizik tedavi programları boyun fıtığı tedavisinde başarılı sonuçlar vermektedir. Boyun kaslarını germek ve güçlendirmek amacıyla çeşitli boyun egzersizleri ile desteklenen fizik tedavi programları aynı zamanda temel duruş pozisyonları ve hareket açıklığı ile postür bozukluğunun giderilmesine de yardımcı olur.
Sıcak ve soğuk terapiler ve hidroterapi yöntemleri ile boyun ağrılarının hafifletilip, kasların gevşetilmesini amaçlayan fizik tedavi yöntemlerinde TENS adı verilen Transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonu ile sinir yolundaki kilit noktalara kısa ve hafif ölçekli elektrik akımı gönderilerek kas spazmlarının azaltılması sağlanır. Son olarak fizik tedavi yönteminin bir parçası olarak uygulanan derin doku masajı sinir sıkışmasından ötürü gelişen kas gerginliğinin hafifletilmesine yardımcı olmaktadır. Boyun fıtığı tedavisinde uyguladığımız bazı tekniklerin galerisine ulaşmak için tıklayınız.
Ameliyatsız boyun fıtığı tedavi metotları arasında yer alan bir diğer etkili yöntem de manuel terapi yöntemidir. Manuel terapi yöntemi boyun fıtığı sonucu meydana gelen ağrıların giderilmesi ve eklem hareket kısıtlılığının ortadan kaldırılması amacıyla el ile gerçekleştirilen bir dizi müdahale yöntemidir. Eklem blokajı ve manipülasyonu olmak üzere iki farklı grupta ele alınan manuel terapi yöntemi ile boyun fıtığı tedavilerinde istatistiksel olarak %90 oranında başarı elde sağlanmaktadır.
Manuel Terapi metodunda uygulanan el bası tekniği ile gerçekleştirilen boyun fıtığı masajında direk sinirler hedef alınarak doku ve kaslara basınç uygulanır. Uygulanan basınç yolu ile vücut uyarılır, kaslar üzerinde rahatlama sağlanırken hasarlı dokuların iyileştirilmesine yardımcı olunur ve yumuşak dokularda meydana gelen ağrıların azaltılması amaçlanır.
Manuel terapi ile gerçekleştirilen ameliyatsız boyun fıtığı tedavisinde uygulanan yumuşak mobilizasyon tekniği ile eklemler ve eklemlerin etrafındaki kaslar aktif hale getirilerek kasların gerginliğini azaltılır. Eklem mobilizasyonu ile halk dilinde kulunç olarak bilinen tutulmuş eklemlerin gevşetilmesi ve hareket hızının artırılması sağlanır. Son olarak çekme germe tekniği ya da ger ve say tekniği ile ağrı tetik noktaları hedef alınarak, duruş bozuklukları üzerinde çalışılarak, vücut kaslarının normal gerginlik seviyesinde ilerlemesi sağlanırken hareket kabiliyetini yeniden kazanılmasına yardımcı olunur.